zondag 7 juli 2013

Hoe lang duurt een opleiding tot heftruckchauffeur ?


Hoe lang duurt de cursus bij jullie ? Daar duurt het maar een halve dag !
Deze opmerking krijg ik nogal eens te horen en gelukkig stellen mensen de vraag, want dan kan ik uitleggen hoe het zit.

Het hangt namelijk af van de vaardigheid van de chauffeur, aan het einde van de opleiding moeten chauffeurs bepaalde basisvaardigheden hebben, zodat ze vakbekwaam en deskundig zijn.

Voor de één betekent dit een eendaagse opleiding en voor de ander betekent dit vier dagen.

Je kunt het vergelijken met een rijbewijs voor de auto, je doet pas examen als je er klaar voor bent. De één doet er twaalf lessen over en de ander vijftig lessen.

In dezelfde lijn ligt de opmerking: "hij rijdt er maar af en toe mee, alleen als het nodig is". Ook hier geldt dat iedereen die op een heftruck rijdt over bepaalde basisvaardigheden moet beschikken. Om de vergelijking met het autorijbewijs hier ook op door te trekken: je kunt geen rijbewijs krijgen om één keer in de week naar de supermarkt te gaan.

Zoals ik eerder heb geschreven in Heftruckcertificaat, heftruckdiploma of heftruckrijbewijs, gaat het om de inhoud van de opleiding, heftruckchauffeurs dienen aantoonbaar vakbekwaam en deskundig te zijn.

Om de lijn met het autorijbewijs nog verder door te trekken: je hebt chauffeurs en mensen die in een auto rijden en zo is het ook met heftruckchauffeurs. De instructeurs bij HOC komen in de koffiepauze soms genietend binnen: "Ik heb er nu één, een echte heftruckchauffeur !" en soms is het "Hij doet het netjes, maakt geen fouten, rijdt rustig, maar hij wordt geen echte heftruckchauffeur". Ook deze laatste persoon is geslaagd voor zijn examen.




Hilda Bolhuis
HOC Opleiding & Training



Geen opmerkingen:

Een reactie posten