maandag 16 september 2013

Informatie en kennis delen via communities op google +


Het is maandagmorgen en ik ben bezig met mijn wekelijkse ochtend "lezen en leren".

Ik lees het boek "De slimme organisatie" van Menno Lanting, een boek dat ik van Wim Sondagh te leen heb gekregen en ik verslind het. Het digitale tijdperk biedt ongekende mogelijkheden en de veranderingen gaan razendsnel. Zoals Wim mij eerder vertelde lees ik dat we iedere twee dagen dezelfde hoeveelheid informatie produceren als vanaf het begin van onze beschaving tot 2003 !

Het leuke hiervan is dat een groot deel van deze informatie via internet vrij verkrijgbaar is.

Ik lees dat we deze informatie steeds meer via onze netwerken verkrijgen en steeds minder via zoekmachines zoals Google.

Met HOC wil ik open, eerlijk en betrouwbaar in de maatschappij staan en daarom heb ik een paar maanden geleden een aantal communities op Google+ aangemaakt om kennis te delen. Communities zijn plaatsen waar mensen kunnen samenkomen en met elkaar kunnen praten over gedeelde interesses, bijvoorbeeld:

   


Tot nu toe is er weinig activiteit op de verschillende communities geweest. Ik zet er zelf af en toe iets op, maar het is de bedoeling dat mensen er informatie gaan delen.






Daarom wil ik vragen om eens een kijkje te nemen op één of meerdere van deze communities en mij van tips te voorzien. Als het onderwerp je interesseert dan kun je ook lid worden.

Het doel is kennis delen !

Klik hier voor onze Google+ pagina.

Hilda Bolhuis
Directeur HOC Opleiding & Training

maandag 2 september 2013

Een goede instructeur komt uit de praktijk !


Gisteren was ik aanwezig bij de voetbalwedstrijd FC Groningen - Ajax en ik had een paar klanten meegenomen. Eén van deze klanten was een oud-collega van één van onze instructeurs en we kregen het over de kenmerken van goede instructeurs. Wat maakt iemand een extra goede instructeur ?

Bij de trainingen die HOC geeft is dat praktische ervaring.

Natuurlijk zijn didactische vaardigheden en vakkennis onmisbaar, praktische ervaring is dat ook.

#Kraanmachinisten bijvoorbeeld komen in de praktijk situaties tegen die niet in de lesboeken staan en waar niet op geëxamineerd wordt.  Hoe ga je daar mee om ?  Een instructeur moet dat weten om een goede kraanmachinist op te leiden.

Een chauffeur op een betonmixer moet in het kader van de #code95 bijscholingscursussen volgen. Daar heb ik een instructeur voor gevonden die ook betoninspecteur is en die er veel belang bij heeft dat beton in een goede kwaliteit gestort wordt. Deze man komt op vele bouwplaatsen en weet precies waar de chauffeurs tegen aanlopen. Welke belangen er meespelen en met welke druk deze chauffeurs om moeten gaan.

#DigitaleTachograaf, ook zo'n training die veel gegeven wordt voor de code95. Via een relatie kwam ik in contact met de grootste leverancier van digitale tachografen in Nederland. Ook dit bedrijf heeft belang bij een goed gebruik van de digitale tachograaf en één van de werknemers geeft nu deze training bij HOC. Door de kennis en ervaringen van deze instructeur is dit een training die interessant is voor zowel de chauffeur als de werkgever. Alle vragen, opmerkingen en frustraties komen op tafel tijdens zo'n dag.

Dit soort instructeurs vinden is niet altijd gemakkelijk en altijd weer een uitdaging. Voor mij zijn ze onmisbaar !

Trouwens, de wedstrijd eindigde in een gelijk spel 1-1.


Hilda Bolhuis

Directeur HOC Opleiding & Training